Aslında Şevketi bostan bir ot deyildir. Bir köktür. Yapılmasında hiç bir sonrun yoktur asıl sorun ayıklamaktır.
Bileşikgiller familyasından; 50 cm’ye kadar boylanabilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Bol tüylü iri yapraklarının kenarlarında da çok sayıda diken bulunur. Yaprakların alt yüzündeki damarları beyaz olur. Yaz boyunca açan sarı renkli bileşik çiçekleri vardır. Bitki bu çiçeklerin olgunlaşmasıyla meydana gelen silindir yapılı, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi tohumlarını dökerek çoğalır.Topraküstü kesimleri körpeyken kesilip toplanan bitki, iyice soyulup dikenlerinden arındılarak Ege ve Akdeniz bölgesindeki pazarlarda Şevketibostan ya da kısaca Şevketotu adlarıyla satılır. Sebze olarak pişirilip tüketilir.
Şevketi Bostan Faydaları..
- Sindirim ve safra salgılarını artırır.
- Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar.
- Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur.
- İştahı artırır.
- İdrar söktürücüdür.
- Yaraların temizleme ve iyileştirme özelliği vardır. ( hazırlanan çay pamuk yardımıyla yaralara sürülerek temizlenir. )
Kullanım Şekli : Bitkinin kurutulmuş çiçekli sürgün ve tohumlarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek bir çay elde edilir. Böylece hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Şevketi Bostan yemeği
Oldu olacak yoğun istek üzerine en ünlü ve en lezzetli yemeğinin tarifine de yer vermek istedim.(Yoğun istek bunu okudukatan sonra kesin olur dedim :D )
1 kg şevket-i bostan
1 adet kuru soğan
500 gr yağsız kuzu eti(kuşbaşı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
tuz
temizlenmiş olarak satın aldığımız sevket-i bostanları iyice yıkayıp 2-3 cm’lik parçalar halinde doğrayın.tekrar yıkayın.
Eti yıkayıp süzün.
Soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın.
Bir limonun suyunu sıkın.
Bir kaseye unu alıp limon suyunu azar azar karıştırarak ekleyin.olusan un topaklarını kaşığın arkasıyla ezin.
Eti,soğanı ve zeytinyağını tencereye koyup kısık ateşte et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
Yarım su bardağı sıcak su ekleyip,tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. pişirin.
Daha sonra sevket-i bostanları ekleyin.ocağı orta atese ayarlayın ve kaşıkla ara ara karıştırarak
2-3 dk. pişirin.
ardından unlu-limonlu karışımı ve tuzu ekleyin kaşık yardımıyla 3-4 kez altüst edin.
1.5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateste 30 dk. pişirin.
şevket-i bostanların pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edin,yumusayıncaya kadar pişirin.
sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder